Wat doen wij

Hoe maak je van je loopstoep een leefstoep? Neem contact met ons op!

Iedere situatie is anders en vraagt om specifieke oplossingen. Op de leefstoep komen minimaal drie partijen samen met ieder zijn/haar eigen belangen; de woningcorporatie, de gemeente en de bewoners. Ook de oplossingen moeten vaak binnen het palet van de corporatie en de gemeente vallen. Dit alles valt binnen ons werkterrein:

  • Wij maken een studie van de desbetreffende straat, met haar sterke en zwakke punten
  • Wij inventariseren de wensen van de bewoners, van de gemeente en van de corporatie
  • Wij ontwerpen de oplossingen op maat voor de gevel en voor de stoep
  • Wij begeleiden de uitvoering

Dit uiteraard binnen het gestelde budget en mogelijkheden.

Wil je zelf aan de slag met de leefstoep en kun je wat hulp gebruiken?Wij geven advies aan partijen over de mogelijkheden van de leefstoep. Door een lezing of inspiratiesessie, of het begeleiden van het traject.

WAAROM?

Veel van de vooroorlogse wijken rondom het centrum in Rotterdam zijn oorspronkelijk zeer stijlvol gebouwd maar hebben toch een goedkope uitstraling, er is verschraling opgetreden van de oorspronkelijke architectuur. Door opeenvolgende stadsvernieuwingen zijn goedkope oplossingen als kunststof kozijnen, trespa dakopbouwen en dichte vlakke entreedeuren de realiteit. Met name op zichtniveau, de overgang van publieke ruimte naar het privédomein is deze verschraling stuitend. Woonstraten met cultuurhistorische kwaliteit, die in principe zeer hoogwaardig zouden kunnen zijn, krijgen toch een onprettige uitstraling. Dit heeft grote gevolgen voor de beleving van de straat, de identiteit van de bewoners en de sociale cohesie.

Over de overgangszone tussen publiek en prive; van straat naar stoep naar voordeur (de zogenaamde ‘’encrouchementzone”) is al het nodige geschreven en onderzoek gedaan. Wetenschappelijk onderzoek, o.a. in het boek “ De Stoep” wijst uit dat het gebruik van deze overgangszone veel resultaat boekt op bovengenoemde maatschappelijke onderwerpen. In veel straten van de stadswijken van Rotterdam, is de ruimte voor een echte overgangszone er niet. Die zone is hier heel smal, omdat de voordeuren direct aan de stoep grenzen. Hierdoor wordt de uitstraling van de gevels zelf heel belangrijk, daarom zoeken wij in deze smalle zone, de oplossing in het materiaalgebruik en de detaillering. 

Dit soort straten kunnen onze aanpak goed gebruiken

Verbeteren
Ontwerpen
samenwerken

En wat is het belang?

Over hoeveel straten hebben we het?

7000
STRATEN IN ROTTERDAM
2000
STRATEN IN STADSVERNIEUWINGWIJKEN
500.000
AANTAL BEWONERS IN DIE STRATEN
2.000.000
AANTAL TOEGENOMEN BUURTGESPREKKEN

DE GEZICHTEN ACHTER LEEFSTOEP

HET TEAM

Yvonne Lubbers
oprichter en architect
Yvonne Lubbers

Yvonne woont en werkt in Rotterdam, heeft haar eigen ontwerp-en adviesbureau Persoonlijke Ruimte.

Karen Schuijt
oprichter en architect
Karen Schuijt

Karen woont en werkt in Rotterdam en heeft haar eigen bedrijf Kesp Architectuur.